revolver-historisch
mini-kanon
2-musketen

Historische wapens

In de categorie historische wapens heeft vooral zwartkruit-schieten een grote vlucht genomen. Schutters die waren uitgekeken op de moderne wapens keerden terug tot de tijden van de cowboys en de indianen, maar ook naar de schutterijen zoals zij vroeger stad en land verdedigden.

Bij dit schietsportonderdeel wordt geschoten met geweren, pistolen, revolvers en zelfs kanonnen uit vorige eeuwen. Gelet op de grote waarde en slijtage van deze antieke wapens, wordt er vaak geschoten met replica’s. Geheel in stijl met dit onderdeel moet je als zwartkruit-schutter niet alleen volgens traditie met een dergelijk wapen om leren gaan. De ware schutter koestert het echte originele wapen of de replica, experimenteert net zolang totdat hij precies het juiste kruitmengsel heeft samengesteld. Giet zelf zijn kogels en bewaart zorgvuldig zijn eigen “geheim” recept. Hij probeert na jaren oefenen een cirkel van vijftig centimeter tot tien centimeter terug te brengen. Individuele topsport van de bovenste plank dus.

Ook bij dit onderdeel worden regelmatig nationale en internationale wedstrijden georganiseerd. Er wordt dan geschoten over afstanden van 25, 50 en zelfs 100 meter.