s400
doeltjes-hft
steyr-lg-110-kopie

Field en Hunter Field Target

Dit is de jongste discipline die op de vereniging beoefend kan worden, en waar op de vereniging ook wedstrijden voor het Nederlands kampioenschap geschoten worden.

Deze tak van sport is ontstaan in Engeland nadat de overheid daar besloot dat het vuurwapenbezit aan banden gelegd moest worden.

Deze manier van schieten komt voort uit de jacht in Engeland (jagen op wild is in Nederland verboden met luchtwapens).

Bedoeling is om de zogenaamde “knockover” of klapdoeltjes, welk een silhouet van een kraai, konijn of abstracte figuren bijvoorbeeld een fles hebben, om te schieten. Dit is mogelijk doordat er verschillende gat diameters in het doel zitten waar achter een lepel en scharnier zit. Het resetten gebeurt door middel van een trekkoord.
Afstanden zijn afhankelijk van de discipline vanaf 8 tot 42 (HFT) of 50 meter (FT).

FT schieten gebeurt voornamelijk zittend met een richtkijker die zeer veel vergroting heeft en waar je afstanden mee kan meten.

HFT is voornamelijk liggend schieten en is voor elke beurs wel haalbaar.
De richtkijker vergroot vaak niet meer dan 9x en mag tijdens de wedstrijd niet meer “gesteld” worden. Beide disciplines kunnen geschoten worden met zowel veerbuks of PCP met maximaal 16 joule van kaliber 4.5 5.0 en 5.5 mm.

Voor beide disciplines zijn er een aantal verplichte staande en knielende schoten.
Indien het weer het toelaat kan er tijdens openingstijden op maandag, donderdag, en zaterdag buiten geoefend worden. 2 keer in de maand wordt er op zaterdagochtend van 10:00 tot 14:00 binnen geschoten of als het weer te mooi is buiten.
Het feit dat je buiten bezig bent, geeft deze tak van schietsport een extra dimensie.

hft-baan
whatsapp-image-2021-03-26-at-18-59-25
whatsapp-image-2021-03-26-at-14-02-00