Geslaagde HFT-wedstrijd bij SSV Robin Hood met uitdagende weersomstandigheden

Geplaatst op 30-09-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Vince

Op zondag 29 september vond bij schietsportvereniging Robin Hood in Woerden een geslaagde wedstrijd plaats in de discipline Hunter Field Target (HFT). Met 39 deelnemers uit heel Nederland, en zelfs enkele deelnemers uit Duitsland en België, was het een goed bezochte en competitieve dag. De wedstrijd was ingedeeld in twee hoofdcategorieën: volwassenen en jeugd. Dankzij de centrale ligging van de club wisten deelnemers vanuit het hele land, van Delftzijl tot Brabant, de weg naar Woerden te vinden.

Uitdagend wedstrijdformat
De wedstrijd werd georganiseerd volgens de officiële regels van de Dutch Field Target Association (DFTA). Het HFT-formaat kende 40 doelen verdeeld over 20 lanes, met afstanden tussen 7,2 en 42 meter. De deelnemers schoten liggend, knielend en staand, wat zorgde voor een afwisselende en uitdagende ervaring. De deelnemers moesten de afstanden inschatten, aangezien die vooraf niet bekend waren. De wind speelde hierbij een grote rol en maakte het extra lastig, vooral voor de minder ervaren schutters. Toch werd de extra uitdaging door velen juist als positief ervaren.

 

Winnaars
In de verschillende categorieën werden indrukwekkende prestaties geleverd. De winnaars in de HFT 1-categorie waren Jonas (37 punten) op de eerste plaats, gevolgd door Cyril (34 punten) en Felix (32 punten). In de HFT 2-categorie ging John er met de winst vandoor met 27 punten, gevolgd door HJM (26 punten) en Sjakko (19 punten). Ook in de Field Target (FT)-categorie werden strakke resultaten neergezet, waarbij Jarne (42 punten) de eerste plaats behaalde in FT1, en Jos (35 punten) in FT2.

 

Positieve sfeer en teamspirit
De sfeer onder de deelnemers was, zoals gebruikelijk, erg positief. Veel van de schutters kennen elkaar al jaren en komen elkaar regelmatig tegen op andere locaties, maar ook nieuwkomers worden direct opgenomen in de groep. Er is veel ruimte voor het delen van kennis en ervaringen, vooral als het gaat om nieuw materiaal zoals buksen en scopes. Hoewel er weinig toeschouwers aanwezig waren, genoten de deelnemers van de onderlinge gezelligheid en het sociale aspect van de sport.

 

Vrijwilligers en organisatie
De opbouw van de wedstrijd begon dit keer al op donderdagavond vanwege de vakantie van enkele vrijwilligers, en werd op zaterdag voltooid. Het team van vrijwilligers, bestaande uit Sam-Paul, Thiemo, Richard, John, Ed, Felix, Jorg en Rini, zorgde voor de opbouw van de banen. Twee extra vrijwilligers, Ton en Mark, hielpen vanuit externe clubs met de voorbereiding. Het is een tijdrovende klus om de klapdoelen op de juiste afstanden te plaatsen, maar dit zorgde voor een perfecte opzet. Ook moesten de vrijwilligers ditmaal inspringen achter de bar, vanwege een tekort aan barpersoneel.

 

Veiligheidsmaatregelen
Veiligheid stond tijdens de wedstrijd hoog in het vaandel. Vijf baancommandanten waren aanwezig om alles in goede banen te leiden en zorgden ervoor dat de veiligheidsregels strikt werden nageleefd. Voorafgaand aan de wedstrijd kregen de deelnemers een briefing, waarbij belangrijke regels zoals het veilig transporteren van de buks en het laden op het schietpunt werden benadrukt. Bij eventuele onduidelijkheden konden deelnemers altijd terecht bij de baancommandanten.

 

Opruimen en afsluiting
Aan het einde van de wedstrijd hielpen alle deelnemers mee met het opruimen van de banen. Onder leiding van een baancommandant werd alles snel weer afgebroken, waarna de schutters naar de kantine konden voor een welverdiende pauze. Er waren broodjes bal en andere snacks beschikbaar, en tussen het eten en drinken door vond de prijsuitreiking plaats.

 

Toekomstplannen
Het HFT-seizoen loopt van maart tot oktober en er zijn plannen voor een nieuwe wedstrijd in het volgende seizoen. De agenda voor 2025 zal tijdens de algemene ledenvergadering van de DFTA in januari worden vastgesteld. SSV Robin Hood hoopt ook volgend jaar weer een aantal wedstrijden te kunnen organiseren.


Daarnaast is er bij Robin Hood sinds dit jaar een interne competitie voor HFT. Deze wedstrijden vinden plaats op zaterdag, waar leden elkaar in een ontspannen sfeer kunnen uitdagen. De interne competitie is open voor alle leden en er is een luchtbuks beschikbaar voor gebruik.