Nederlands Kampioenschap Service Pistol 2024 in Woerden: Een Succesvol Weekend

Geplaatst op 16-09-2024  -  Categorie: Algemeen  -  Auteur: Vince

Nederlands Kampioenschap Service Pistol 2024 in Woerden: Een Succesvol Weekend

Afgelopen weekend vond het Nederlands Kampioenschap Service Pistol plaats bij schietsportvereniging Robin Hood in Woerden. Dit prestigieuze evenement, georganiseerd onder toezicht van de KNSA (Koninklijke Nederlandse Schietsport Associatie), trok een indrukwekkende 154 schutters die deelnamen in verschillende categorieën. In totaal werden 233 series ingeschreven, waarvan uiteindelijk 231 werden verschoten. Hieruit blijkt dat Service Pistol steeds populairder lijkt te worden bij de wedstrijdschutter.

 

Structuur van de wedstrijd

Het kampioenschap kende vijf hoofdgroepen: junioren, senioren en veteranen in de lichte categorie, en senioren en veteranen in de zware categorie. Van de 127 uitgenodigde schutters voor de lichte categorie en 225 voor de zware, kwamen uiteindelijk 85 schutters uit in de lichte categorie en 148 in de zware categorie, met een groot aantal deelnemers die in beide disciplines actief waren.

 

De winnaars van dit jaar zijn:

Junioren Licht: Sanne ter Haar (SV De Burgerwacht)

Senioren Licht: Dhr. HJM Bouwmans (SV De Helm)

Veteranen Licht: Dhr. E Klok (Koninklijke Landmacht)

Senioren Zwaar: Dhr. HJM Bouwmans (SV De Helm)

Veteranen Zwaar: Magnus Lisborg (SSV Robin Hood)

 

Vooral de prestatie van Dhr. HJM Bouwmans, die zowel in de lichte als zware seniorencategorie de eerste plaats behaalde, maakte indruk.

 

Wedstrijdleiding en organisatie

De organisatie van het evenement was in handen van een toegewijd team, bestaande uit voorzitter Vince van Domburg, secretaris Monica Kranenburg en bestuurslid Ivan Bennink. Samen met maar liefst 30 andere vrijwilligers, die werkten als baancommandant, barmedewerker, schoonmaker, wapenmeester of technisch specialist, zorgden zij ervoor dat alles op rolletjes liep. Zonder hun harde werk en betrokkenheid was het kampioenschap niet zo’n groot succes geweest.

 

Grote opkomst en positieve sfeer

De sfeer tijdens het kampioenschap werd gekenmerkt door een ontspannen en positieve energie. Het publiek, dat varieerde in leeftijd en achtergrond, bestond voornamelijk uit serieuze sportschutters, maar genoot ook zichtbaar van de sportieve en vriendschappelijke atmosfeer. De grote opkomst en de positieve reacties onderstreepten het succes van het evenement.

 

Toekomstplannen

Robin Hood heeft de deur openstaan voor het organiseren van toekomstige edities van het Nederlands Kampioenschap Service Pistol, hoewel de locatie elk jaar rouleert tussen verschillende verenigingen. Daarnaast organiseert de vereniging in oktober, januari en april open- en rankingwedstrijden, waar schutters uit heel Nederland aan kunnen deelnemen.

Dit kampioenschap vormde een belangrijke mijlpaal voor Robin Hood, die zich sinds 2022 sterk inzet om meer wedstrijden te organiseren en zich als vereniging verder te profileren binnen de schietsportgemeenschap. Voor de sport zelf is dit kampioenschap een prachtige afsluiting van het schietseizoen 2023-2024, dat loopt van oktober tot oktober.

 

Robin Hood

De schietsportvereniging in Woerden, met bijna 300 leden, staat bekend om haar inzet om de schietsport toegankelijk te maken voor sportschutters van alle niveaus. De vereniging beschikt over indrukwekkende faciliteiten, waaronder een 46 schietpunten verdeeld over 10, 12, 25 en 50-meter banen, een service-pistol-baan, steelplatebaan en een HFT-buitenbaan. De leden kunnen hier diverse disciplines beoefenen, zoals Service Pistol, Steel Plate, klein en groot kaliber pistool en geweer, IPSC, Dynamic Service Rifle en zwartkruit pistool en geweer.

Wat Robin Hood bijzonder maakt, is dat zij een van de weinige schietsportverenigingen in Nederland is met een speciaal baanvak voor Service Pistol, wat betekent dat schutters hier tot maar liefst vier keer per week kunnen trainen, terwijl dit elders vaak maar één of twee keer per maand mogelijk is. Geïnteresseerden kunnen deelnemen aan een introductieavond, die doorgaans eens per maand op een vrijdagavond plaatsvindt, of zij kunnen als introducé mee met een bestaand lid. Na afloop ontvangen zij een certificaat. Wie daarna lid wil worden, krijgt een ballotagegesprek met een bestuurslid en een lid van de ballotagecommissie. Bij goed gevolg, en na het overleggen van een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG), kan de nieuwe schutter zich inschrijven. De ballotageperiode duurt vervolgens zes maanden.